Werkwijze

“Vanuit rust en reflectie in beweging komen”

MaMaJoJo werkt systemisch. Dat betekent dat we kijken en werken met wat er tussen mensen gebeurt – de relaties en het samenspel tussen de individuen. Iedereen zal de chemie herkennen die er bestaat tussen mensen (en dus in teams). In het ene geval creëert die chemie een kracht waarmee je bergen verzet, in het andere geval lukt het niet eens om de deur voor elkaar open te houden.

Tussen mensen ontstaat een emotioneel veld, waar we amper taal voor hebben ontwikkeld. Dat maakt het lastig om het erover te hebben. Het is ook bijzonder complex. Tussen mensen valt er veel voor – bewust en onbewust, met en zonder bedoeling. Er ontstaan patronen, waarvan niet meer is te zeggen hoe ze ooit begonnen zijn. Daarom spreek je met de systeembril op nooit over oorzaak en gevolg. Iedereen die deel uitmaakt van het systeem maakt het systeem mee en dient zich te betrekken in wat er voorvalt.

Het is bijzonder dankbaar en waardevol om de systeembril op te zetten, omdat het ontschuldigt en zichtbaar maakt wat al lang wordt aangevoeld. Het geeft een ingang om dit grondig aan te pakken en op te lossen.

Nieuwsgierig hoe het in de praktijk werkt? In dit artikel kun je lezen hoe wij kijken naar “leidinggeven bij gedoe”.